Primer primeert

Bron: Colora – Boss Paints

Verschillende ondergronden hebben verschillende primers nodig. Voor het verven van muren heb je immers een andere primer nodig dan voor het verven van deuren of kasten.

Primer is in principe zoiets als een ‘levensverzekering’ wanneer het om schilderwerken gaat. Het is een investering die er voor zorgt dat je op een stabiele ondergrond je verfwerkzaamheden verder kunt zetten. Zonder primer als grondverf zal je zelden het kwalitatieve en duurzame resultaat bekomen dat je beoogt.

De perceptie bestaat dat primer een fabeltje zou zijn, omdat die vaak transparant is en je dus niets zíet veranderen. Maar dit is zeker niet het geval. Afhankelijk van je ondergrond en de toestand waarin die ondergrond zich bevindt, kies je een aangepaste primer.
Primers kunnen verschillende functies hebben en naargelang de functie bestaan er verschillende types.

Fixatieprimers

Stof is een grote vijand wanneer je gaat schilderen. Het kan zijn dat je ondergrond poederig is. Als je er met je hand over wrijft, dan korrelt de steen of de verf wat af. In zo’n geval is primer belangrijk om de ondergrond vast te zetten, te fixeren, zodat je te behandelen oppervlak stabiel en stofvrij is om over te schilderen.
De primer moet voldoende in de ondergrond dringen, zodat het oppervlak diep genoeg gefixeerd kan worden. De meeste fixatieprimers zijn transparant zodat ze veel dieper in de ondergrond kunnen dringen.

Isolatieprimers

Een isolatieprimer komt voor het merendeel van de toepassingen in aanmerking. De primer vermijdt een ongelijkmatige inzuiging van de verf en zorgt ervoor dat bepaalde vlekken zoals vochtvlekken of nicotinevlekken niet kunnen ‘doorbloeden’. Gebruik je in dergelijke gevallen geen isolatieprimer, dan zullen die vlekken zichtbaar worden in de eindlaag.

Vraag nu uw gratis offerte.